Verslaving

SPECIALISATIES


Verslaving:  een chronische en complexe aandoening


Het gebruik van roesmiddelen is nauwelijks weg te denken uit onze hedendaagse samenleving.Voor de meeste mensen gaan een heleboel gebeurtenissen en activiteiten vrijwel automatisch gepaard met het drinken van één of meerdere alcoholhoudende drankjes .De alcoholindustrie en -consumptie is in veel westerse landen een belangrijke economische sector. In sommige subculturen, o.m. het uitgangsmilieu lijken ook andere middelen vanzelfsprekend geworden.


Neurobiologisch onderzoek heeft ons geleerd dat herhaaldelijk misbruik van alcohol (en van andere genotsmiddelen) wijzigingen veroorzaakt in de hersenen o.m. ter hoogte van het limbische systeem en van de prefrontale cortex. Deze wijzigingen blijven na een ontwenningskuur gedurende meerdere maanden tot jaren bestaan; vaak komt er geen volledig herstel. Dit verklaart de blijvende craving, verhoogde gevoeligheid en impulsief herval dat soms bijna automatische lijkt te gebeuren.


Problemen met alcohol en drugs worden dikwijls ontkend door de betrokkene maar ook genegeerd door de onmiddellijke omgeving en de samenleving. Mensen met ernstige alcoholproblemen komen vaak slechts laattijdig in contact komen met de (gespecialiseerde) hulpverlening. Intussen wordt met de beste bedoelingen hulp geboden voor partiële deelproblemen (slaapproblemen, een gastritis, een lichte depressie, financiële problemen) maar groeit de problematiek en wordt almaar complexer op lichamelijk, psychisch, relationeel en sociaal vlak.


 

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.

Accept